BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2010 m. rugsėjo 11 d., šeštadienis

Rugsėjo 11 įvykiai ...





Tai kas įvyko prieš devynis metus sukretė visą Ameriką ir netik...


2001-ųjų rugsėjo 11-oji amžiams įrašyta į baisiausių ir kraupiausių teroristinių aktų istoriją. Tačiau kas kaltas dėl beveik 3000 žmonių žūties, aiškinamasi iki šiol.

Artėjant Rugsėjo 11-ajai, pasaulio spauda prisimena tas dvi valandas, kurios sudrebino ne tik supervalstybę JAV, bet ir visą pasaulį. Vis dar bandoma išsiaiškinti, ar nebuvo įmanoma užbėgti tragedijai už akių, kai kurie autoriai svarsto, esą pati JAV valdžia, norėdama, kad jai būtų atrištos rankos puolant Afganistaną ar Iraną, nepagailėjusi savo šalies piliečių. Apie tai pastatytas net dokumentinis filmas „Tikroji Rugsėjo 11-osios istorija“ („Loose Change 911“).

Pirmiausia apie tai, ką mes matėme patys. Kai 8 val. 46 minutės lėktuvas „Boeing 767“ Niujorke rėžėsi į Pasaulio prekybos centro šiaurinį dangoraižį, CNN ir kitos televizijos stotys ėmė transliuoti vaizdus iš nelaimės vietos.


Jau po 20 minučių degančiu fakelu virto ir pietinis bokštas – į jį smigo toks pat lėktuvas. Po pusvalandžio dar vienas – dabar jau „Boeing 757“ – sudrebino Pentagono pastatą Vašingtono priemiestyje.

Dar po 26 minučių Pensilvanijos valstijoje į žemę trenkėsi ketvirtas lėktuvas. Jo keleiviai bandė grumtis su teroristais, bet pralaimėjo. Apie tai, ką teko išgyventi šio lėktuvo keleiviams, bandoma parodyti meniniame filme „Skrydis 93“ („Flight 93“).

Arabai nejuokavo

Visą tą laiką žmonės bejėgiškai stebėjo katastrofas, niekaip negalėdami užbėgti joms už akių, tačiau dabar aiškėja, kad bent dalies aukų buvo galima išvengti. JAV Centrinės žvalgybos valdybos agentai (CŽV) turėjo daug informacijos apie rengiamus teroristinius išpuolius ir jų vykdytojus, deja, ta informacija buvo nesusisteminta ir neveiksminga.

2000-ųjų sausio 6-ąją Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre įvyko lemiamas teroristų tinklo „Al Qaeda“ grupuotės susitikimas, kuriame ir buvo aptarti išpuolių JAV planai. Malaizijos slaptųjų tarnybų agentai sekė susitikimo dalyvius ir informaciją perdavė amerikiečiams. Vis dėlto Amerika įsileido žmones, pasiruošusius tapti mirtininkais. Šie legaliai joje įsikūrė ir ėmėsi mokytis pilotavimo. Niekam neatrodė keista, kad jauni arabai nori gauti piloto pažymėjimus, o tai, kad vyrai sakė norintys išmokti skraidyti „Boeing‘ais“, aplinkiniai palaikė humoru. Tik arabai nejuokavo. Išmokę skraidyti nedideliais lėktuvais, jie sėdo prie „Boeing‘ų“ valdymo treniruoklių.

2001-ųjų rugpjūčio 6-osios rytą į Teksasą, kur savo rančoje atostogavo JAV prezidentas Dž. Bušas, atskrido CŽV direktorius Dž. Tenetas. Prezidentui jis pateikė pranešimą apie tai, kad Osama bin Ladenas pasiryžęs smogti JAV.

Tada CŽV pareigūnai sukruto, apie teroristus informavo Valstybės departamentą ir kitas tarnybas. Federalinis tyrimo biuras (FTB) irgi turėjo informacijos, kad ruošiami pilotai teroristai, bet visi kažko delsė. O teroristai, jau sudarę 4 savižudžių komandas, tik laukė įsakymo pradėti. Ir jis buvo duotas...

JAV Nacionalinio saugumo agentūros būstinėje įrašinėjami per palydovus ir per išbarstytus po pasaulį klausymosi įrenginius perduodami pranešimai. Buvo užrašytas ir pokalbis arabų kalba tarp dviejų vyrų iš Afganistano ir Saudo Arabijos. „Mačas prasideda rytoj“, – kai šie žodžiai buvo išversti, teroristai jau buvo spėję įvykdyti savo baisius ketinimus.






TIK FAKTAI:

Teroristų atakos pražudė beveik 3000 žmonių. Griūnant pastatams, žuvo apie 200 Niujorko gaisrininkų, beveik 80 policininkų, gelbėjusių žmones. Per išpuolius žuvo ir 19 teroristų.

***

Pasaulio prekybos centro griuvėsiuose žuvo Lietuvos pilietė Jelena Melničenko, taip pat viename lėktuve skridęs lietuvių kilmės amerikietis D. Vencius. Dar trys lietuviai, dirbę Pasaulio prekybos centre, išsigelbėjo.

***

Po to, kai į dangoraižius rėžėsi pirmieji du lėktuvai, pirmą kartą JAV istorijoje visuose šios šalies oro uostuose buvo atšaukti skrydžiai. Visi tarptautiniai oro skrydžiai buvo nukreipti į Kanadą.

***

Sugriautuose dangoraižiuose eilinę darbo dieną dirbdavo apie 50 000 darbuotojų, dar 200 000 ten ateidavo kaip lankytojai.

***

1993 metų vasario 26 dieną po šiauriniu dangoraižiu buvo pastatytas sunkvežimis su 680 kilogramų sprogmenų. Jiems sprogus, žuvo 6 žmonės. Islamo ekstremistai, prisidėję prie sprogdinimų, buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos.
Už Rugsėjo 11-osios sprogdinimus taip pat iki gyvos galvos nuteistas marokiečių kilmės Prancūzijos pilietis Zakarijas Musavis


Žiūrėjus šious vaizdus, man iš akių pačios ašaros bėgo ;( Kam..kodėl...? juk nukentėju visai nedėti žmonės...

Sandra